DEPRESSIVITEIT EN ANGST

Depressiviteit kent vele gezichten en verschijningen. Het voelt van binnen leeg en kaal. Wat ooit kleurrijk en heerlijk was, wordt dof en grijs. Het leven verliest zijn kleuren, smaak en geuren. De zinnen verlaten je letterlijk. Heeft het leven nog wel zin?  

De druk van buitenaf groeit, en van binnen wordt het steeds eenzamer. Het is moeilijk in dit grijze niemandsland. Hoe kom je eruit? Het lijkt hopeloos.

Vaak gaat depressiviteit gepaard met enkele andere symptomen:
-    gewichtsschommelingen in korte tijd
-    slaapproblemen (slapeloosheid of slaperigheid)
-    energietekort die door slaap niet wordt aangevuld
-    verlies van concentratie
-    gevoelens van minderwaardigheid en/of schuld

Angst kent vele vormen en kan verlammend werken.  Het kan gaan om milde angst, bijvoorbeeld  spanning bij het ontmoeten van nieuwe mensen of overdreven bezorgdheid om je kinderen of naasten. Maar angst kan ook extremere vormen aannemen en je leven gaan regeren.  Je krijgt paniekaanvallen, je bedenkt  rampscenario’s…. Angsten kunnen ons leven ernstig belemmeren.

Ook angst gaat gepaard met  fysieke symptomen:
-    kortademigheid en hyperventilatie
-    zweterigheid
-    hartkloppingen
-    hoge en of wisselende bloeddruk
-    darmproblemen.

Vaak wijzen depressiviteit en angst op een vastlopend innerlijk proces en/of onafgemaakte zaken uit het verleden. Het is vaak lastig om jezelf zonder professionele begeleiding te ‘ontwarren’ en de angsten en depressieve gevoelens het hoofd te bieden.

Je bent welkom om te onderzoeken wat er speelt. Ik ondersteun je hierbij. Je kan je depressie  doorbreken en weer licht, warmte en kleuren in je leven vinden. Ook kan je je  angsten en zorgen leren loslaten.